Gehoorbescherming

15 februari, 2022

Bescherming tegen geluid gerelateerde risico’s

Gehoorbeschadiging is een probleem dat vaak voorkomt op de werkvloer. Werkgevers zijn verplicht om de gezondheid van hun werknemers te beschermen en te voldoen aan de ARBO-eisen. Een effectieve oplossing bij harde geluiden (> 80 dB) is het aanbieden van gehoorbescherming.

Waarom is gehoorbescherming belangrijk?

Blootstelling aan langdurig en intensief geluid kan leiden tot gehoorschade en zelfs tot gehoorverlies. Werknemers die regelmatig worden blootgesteld aan geluidsniveaus boven 80 decibel (dB) lopen een verhoogd risico. Denk bijvoorbeeld aan industrieën zoals de bouw, fabrieken en luchthavens. Maar ook zweminstructeurs en mensen die werkzaam zijn in de horeca of in de muziekindustrie.

Om te voldoen aan de ARBO-eisen en de veiligheid van werknemers te waarborgen, is het noodzakelijk om gehoorbescherming aan te bieden. Voor een optimale werking zijn maatwerk oordoppen de beste oplossing. Deze oordoppen worden gemaakt van duurzaam materiaal, bieden veel comfort en dempen harde geluiden.

Daarnaast is het belangrijk om regelmatige gehoorcontroles uit te voeren om vroegtijdige tekenen van gehoorverlies te ontdekken. Plan daarom 1 keer per 2 jaar een afspraak voor een preventieve gehoortest in. Daarmee kan je eventuele gehoorschade voorkomen.

Kom bij ons langs in de winkel en laat je adviseren over de juiste gehoorbeschermers.  Meer informatie over jouw verplichtingen als werkgever lees je op Arboportaal.

 

Ga terug